Ostaje meka i vazdušasta i sutradan – ako je ostane nakon probe!

300 gr pšeničnog integralnog brašna

300 gr pšeničnog belog brašna tip 400

100 gr mlevenog lana

100 gr semenki suncokreta

1 svež kvasac (40 gr)

350 ml mleka

1 kašikica šećera

2 kašikice sitne morske soli

Od navedenih sastojaka umesimo testo, i to tako što u jednoj posudi pomešamo brašno, semenke, mleveni lan i so, a u drugoj mlako mleko, šećer i kvasac. Kad kvasac zapeni sve pomešamo i sačekamo pola sata da testo “radi”. Neće uduplati veličnu, zbog prisustva semenki i lana testo je nešto teže i neće rasti kao klasično kiselo testo.

Od testa formiramo 16 loptica, najlakše je ako testo na stolu formirate u krug pa unakrsno isečeta dok ne dobijete 16 trouglova. Svaki rukama umotajte u lopticu i ostavite da stoji još pola sata na sobnoj temperaturi.

Za to vreme u posebnoj posudi umutite smesu u koju ćemo “potapati” kuglice testa:

2 jaja

1 kašikica soli

malo susama

malo tucane ljute paprike

malo suvog drobljenog lista peršuna

50 ml ulja

Sve sastojke izmešajte dobro viljuškom dok ne dobijete ujednačenu tečnost mutno žute boje.

Kalup namastite i pospite brašnom. Svaku kuglicu testa umočite u mešavinu sa začinima i slažite u krug u kalupu za pogače. Slažete 11 kuglica u krug, pa onda 4 unutar kruga i poslednju u sredinu. Tako mokre od ulja i jaja lepiće se malo jedna za drugu i činiće vam se da plivaju u toj tečnosti, ali ne brinite, čim počnu da se peku upiće sve i početi da rastu! Pred samo ubacivanje u rernu pospite odgore semenke suncokreta.

Rernu zagrejte na najjače, pa kad u nju stavite pogaču, smanjite na 200 i pecite narednih pola sata. Kad porumeni, proverite obavezno iglom ili nožem da li je i u sredini pečena. Bolje je peći duže na nešto nižoj temperaturi, lepše se ispeče.