Listovi testa za lazanje:

250 gr pšeničnog VEGA integralnog brašna

3 jaja

malo tople vode ako se testo učini tvrdo prilikom mešenja

prstohvat soli

Od navedenih sastojaka umesite testo. Na radnoj površini pospite malo integralnog pšeničnog brašna i razvucite oklagijom tanku koru. Koru isecite na 3 dela veličine tepsije. Ja sam ih ostavila da budu nešto mekše, zato se malo teže posle prebace u tepsiju, ali sve se to u toku pečenja sjedini i poneki savijeni deo ili pukotina ne treba da vas brine.

Nadev:

500 gr mlevenog mesa

200 gr rendane bundeve

1 veći crveni luk

biber, so

Izdinstajte iseckani luk, dodajte rendanu bundevu i na kraju meso. Začinite po ukusu. Dinstajte sve dok višak tečnosti ne ispari.

Bešamel sos:

100 gr putera

100 gr brašna

500 ml mleka

malo soli

Stavite puter u šerpicu i pustite da se otopi na umerenoj temperaturi ringle, zatim dodajte brašno i mešajte sve dok se brašno ne izjednači i ne zapeni, a zatim lagano, malo po malo u tankom mlazu dodavajte mleko. Mešajte neprekidno da se ne bi stvarale grudvice. Posolite. Sos j gotov kada provri i lepo se zgusne.

Filovanje:

Kora – Fil od mesa – Bešamel sos – Kora – Fil od mesa – Bešamel sos – Kora

Poslednju koru premažite žumancetom koje ste izmućkali sa malo mleka. Lazanje se peku u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni oko 30 minuta. Nakon pečenja gornja kora će biti malo tvrdja, pa je pospite hladnim mlekom, pokrijte krpom i ostavite ih tako 10-15 minuta da se prohlade. Nakon toga lako ćete ih seći na pravilne kocke i servirati prelivene kečapom! Prijatno!

lazanje 1 lazanje-2