Ovaj kolač je od rogača i integralnog belog kukuruznog brašna poslala nam je Snežana Knežević koja na FB vodi i uredjuje stranicu „Sneško domaćica“

POTREBNI SASTOJCI:

– 1,5 šolja kefira
– 1 šolja ne puna žutog šećera od trske
– 1 kesica vanilin šećera
– 100 g rogača
– 1 šolja integralnog belog kukuruznog brašna
– 1/2 šolje brašna od pečene heljde
– 1/3 šolje ulja
– 1 kesica praška za pecivo
– prstohvat soli
– 1 kašika kakao praha
– 1 kašika žutog šećera od trske
– 3-4 kašike mleka

PRIPREMA:

U činiju sipajte kefir, žuti šećer od trske i vanilin šećer.
Žicom umutiti da bude penasto.
Dodati suve sastojke i sve dobro sjediniti da se dobije smesa gušća nego za palačinke. Smesu za kolač izručiti u silikonski kalup 25×25.
Staviti silikonski kalup sa smesom za kolač na rešetku od rerne ili na pleh, jer se modla ugiba, i staviti u zagrejanu rernu na 180C stepeni da se ispeče.
Čačkalicom proveriti posle 20-tak minuta da li je kolač pečen. Čačkalica mora da bude suva, ako nije dopecite kolač. Pečen kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi. Ne morate da ga vadite iz silikonske modle.
Prohladjen kolač namažite džemom od kruške.
U malu šerpicu stavite kakao prah, žuti šećer i mleko i stavite na tihu vatru da se kakao prah rastvori u mleku. Ako je masa gusta dodajte još malo mleka, jer treba da bude tečna.
Pospite preko kolača šarajući kašičicom.
Ostaviti kolač da se dobro ohladi, najbolje u frižideru.
Seći na kocke i poslužiti.