Recept za ovaj pravi domaćinski hleb poslala nam je Snežana Knežević koja na FB vodi i uredjuje stranicu „Sneško domaćica“

POTREBNE NAMIRNICE:

– 200 gr integralnog heljdinog brašna VEGA ADM
– 200 gr integralnog pšeničnog brašna VEGA ADM
– 100 gr integralnog belog kukuruznog brašna VEGA ADM
– 100 gr speltinog brašna
– 100 gr brašna od sirove heljde
– 1 kašičica kurkume
– 2 kašičice mlevenog kima
– 2 kašike susama
– 1 kašičica morske soli
– 1 kašičica sode bikarbone
– 1 kašičica praška za pecivo
– 50 ml maslinovog ulja + 1 kašika
– 1 kašičica soka od limuna
– mineralna voda po potrebi ( oko 500 ml)

PRIPREMA:

Sirovu heljdu sameljite u mlinu za kafu.
Sva brašna i sve ostale suve sastojke sipajte u odgovarajuću dublju posudu.
Sve promešajte žicom, pa dodajte limun, maslinovo ulje i mineralnu vodu, koju dodajte postepeno i mešajte da dobijete smesu koja je kompaktna ali mekana.
Prelite testo sa 1 kašikom maslinovog ulja, pokrite i ostavite par sati da odmara.
Rernu zagrejte na 200C stepeni.
Manji pleh četvrtasti ili okrugli obložite papirom za pečenje i sipajte smesu na sredinu pleha.
Neka tako ostane, nemojte ga tanjiti, on će sam da se proširi u toku pečenja.
Hleb pecite 50 minuta.
Izvadite ga iz rerne, odvojite od papira, pokrite i ostavite da se ohladi.
Ovaj hleb i sutradan je svež samo se malo drobi ali može da se seče.
Izuzetno je ukusan mada crna boja hleba mnoge odbija pa izbegavaju da ga jedu.