Recept je poslala Jaca Petkovic koja na FB vodi stranicu i blog “Jacina čarobna kuhinja”

Sastojci:

5 dl. ražano brašno,
4 dl. ječmeno brašno,
1 dl. ovseno brašno,
1 kašičica soli,
3 kašike mlevenog lana,
2 kašike nemlevenog lana,
3 kašike susama,
po 2 kašike semena golice i suncokreta,
3 kašike semena koprive,
2 kašike psilijuma,
1 kašičica sode bikarbone i sok od pola limuna,
5 kašike maslinovog ulja,
5 dl kisele vode,
3 1/2 dl obične vode,
mast za podmazivanje tepsije.

Postupak:

Pomešati sve suve sastojke, dodati ulje, kiselu i običnu vodu i ostaviti da fermentiše jedno sat vremena. Uključiti rernu na 220 stepeni.
Kad se rerana zagreje, u testo dodati sok od pola limuna, dobro promešati, sipati u podmazanu tepsiju i peći 30 minuta, pa onda na 150 jos 20-30 minuta, sve zavisi od vaše rerne.
Proveriti čačkalicom da li je pečen.
Kad isključite rernu, ostavite hleb još 5-10 minuta, zatim ga izvadite, umotajte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohladi.
Hladan hleb čuvajte umotanog u krpu pa u najlon kesu.
Može da stoji nekoliko dana na sobnoj temperaturi ili u frižideru, a možete i da ga zamrznete.
Ovaj hleb je jako zdrav i zbog semenki kopriva, jer tako podiže nivo gvoždja u krvi, pa je odličan i za osobe koje pate od anemije.