Recept za ovaj cvet hleb od integralnog VEGA brašna poslala nam je Dijana Popović koja na FB vodi i uredjuje stranicu Dijanina kuhinja 🙂

CVET HLEB

300 gr ražanog brašna
200 gr ječmenog brašna
500 gr pšeničnog integralnog brašna
50 gr svežeg kvasca
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
100 gr putera
50 ml maslinovog ulja
50 ml mlakog mleka
1 žumance u testo
oko 500 ml mlake vode – dodavati po potrebi manje ili više, u toku mešenja sami ćete oceniti

Za premazivanje pogače: 1 belance i semena za posipanje

Priprema kvasca: U 50 ml mlakog mleka dodati 2 kašičice šećera, 3 kašike integralnog brašna i izmrvljen kvasac, pa pustiti da nadodje.

Priprema testa za hleb:
Sve tri vrste brašna pomešati dodati ulje, so, žumance, puter i nadošao kvasac pa uz dodatak mlake vode umesiti fino i glatko testo.
Testo ostaviti da nadodje, pa kad nadodje premesiti i pustiti da još jednom nadodje.
Kidati loptice veličine pomorandže i složiti u tepsiju na pek papir u obliku cveta.
Loptice premazati sa neumućenim belancetom pa ih posuti semenkama suncokereta i lana.
Ostaviti 15 min da odstoji na sobnoj temperaturi, a zatim peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 25 do 30 minuta. Prijatno!