Heljda, iako ne spada u žita, smatra se mlinskom sirovinom jer se preradjuje u principu na isti način kao i druga žita. Heljda je biljka koja uspeva na brdsko-planinskim područjima, a tek od nedavno počela je da se gaji u ravničarskim područjima kao poststrni usev. Pogodnost heljde je što je vrlo pogodna za organsku proizvodnju jer ne zahteva prihranu veštačkim djubrivima, a otporna je na bolesti.

Po sastavu i prehrambenim svojstvima heljda je slična ostalim žitima. Odlikuje se visokim sadržajem skroba, specifičnog izgleda i osobina, sadržaj lipida i proteina je na nivou žita, ali se razlikuje po aminokiselinskom sastavu koji kod heljde je znatno bolje izbalansiran jer je znatno učešće lizina i triptofana sa kojima su ostala žita deficitarna. Pored toga heljda sadrži dragocene vitamine i mineralne materije gde je od posebnog značaja magnezijum.

Ovakav sastav heljdu čini pogodnom za ishranu, a naročito osetljivih grupa kao što su starije osobe, trudnice i dr.

Heljda se koristi u dva osnovna oblika. Najviše se koristi u obliku brašna u koje spada i heljdino integralno brašno firme „VEGA ADM“, a u nekim krajevima heljda se više koristi kao varivo.

Heljdino integralno brašno koristi se za pekarske i specijalne proizvode kao što su gibanica, palačinke i drugi specijaliteti.

Da bi se došlo do konzumnih proizvoda heljda mora da prodje kroz dosta komplikovan proces prerade koji čine:

1.      Kalibracija zrna i izdvajanje primesa

2.      Ljuštenje

3.      Mlevenje oljuštenog zrna

4.      Pakovanje

U firmi „VEGA ADM“ zastupljene su sve ove operacije. Kalibracija zrna i izdvajanje

primesa vrši se na specijalno podešenom aspirateru. Ljuštenje se obavlja na centrifugalnoj ljuštilici, a mlevenje oljuštenog zrna na mlinskom kamenu.

Heljdino integralno brašno u firmi „VEGA ADM“ proizvodi se po proizvodjačkoj specifikaciji, a kvalitet i higijenska ispravnost kontrolišu se u akreditovanim istitucijama.

Komercijalna pakovanja su:

  • 500g namenjeno za domaćinstvo
  • 5kg namenjeno domaćinstvima i manjim pekarama
  • 25kg namenjeno pekarama.