PEREČICE – ih je nazvala Dijana Ademović, koja nam je poslala sliku i recept kako ih ona pravi!

Potrebno je:

700 g  pšeničnog brašna

300 g  ječmenog brašna

2 kašičice soli 1 kašika šećera

3 kašičice suvog kvasca

1 šoljica otopljenog maslaca

oko 500 ml tople vode

Za punjenje:

300-400 g sitnog sira

Za kuvanje:

1,5 l vode

1 kašika soli

1 kesica sode bikarbone

Za posipanje:

malo susama

Priprema :

  1.  Sjediniti obe vrste brašna sa suvim sastojcima, dodati otopljeni maslac, pa toplom vodom umesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti ga da odmara. Od testa uzimati po tri loptice za svaku koru, pa voditi računa da vam izađe tačan broj, veličina lopti je proizvoljna…
  2. Oklagijom razvući po tri korice veličine tanjirića za kafu, pomastiti svaku, sem poslednje, i premazati sitnim sirom. Složiti jednu na drugu, prvo blago preći oklagijom, a potom razvući koru. Malo će teže ići razvlačenje, ali ništa strašno, jer je ovo testo inače “teže” od onog umešenog čistim pšeničnim brašnom…
  3. Razvučenu koru preseći na pola, pa zatim svaku polovinu seći na trake širine otprilike 1 cm.
  4. Trake uvrnuti u spirale. Ako vam se učini da su prevelike, slobodno ih presecite na pola, dobićete manje pereciće, opet stvar izbora…
  5. Sad oblikovati perecić, s tim da krajeve pustite malo duže, da bi mogli da ih podavijemo ispod, da se ne bi “rascvetali” prilikom kuvanja i pečenja. Isto uraditi i sa preostalim testom.
  6. Staviti vodu sa solju i sodom bikarbonom da prokuva. Spustati pereciće na 10 sekundi i odmah vaditi da se ocede, a onda poslagati u pleh obložen pek papirom, obilno posuti susamom i peći dok ne dobiju zlatnu boju.

12952767_1231541866873829_837967425_o