Kolač koji se u tradiciji Slovaka sa naših prostora često pravi za praznike. Mere su date za tepsiju djuvečaru 30 x 45 cm. Ukoliko koristite nešto veću, neće biti problema, samo će vam patišpanj i fil biti nešto tanji.

Potrebni sastojci za patišpanj:

5 jaja + 2 žumanca

200 gr šećera

100 gr prezli (hlebnih mrvica)

100 ml belog vina

100 gr mlevenih oraha

Priprema patišpanja:

Prezle natopite sa vinom i ostavite tako da odstoje par sati. Zatim umutimo mikserom 5 belanaca sa šećerom, dodadomo u to 7 žumanaca i mutimo da se masa izjednači. Natopljene prezle pomešajte sa mlevenim orasima pa sve uspite u umućena jaja, promešajte varjačom, izlijte u namašćenu tepsiju i stavite da se peče na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Pečen patišpanj ostavite da se ohladi i samo nožem odvojte blago ivice testa od tepsije radi kasnijeg lakšeg sečenja.

Potrebni sastojci za fil:

500 ml mleka

50 gr gustina

5 kašika brašna

2 kesice vanilin šećera

350 gr šećera

375 gr margarina ili putera

1 bočica extrakta ruma (25-30ml)

Priprema fila:

U malo hladnog mleka uspite šećer, vanilin šećer, gustin i brašno i sve dobro izmutite da bude rastvoreno, pa uspite u preostalo mleko koje ste zagrejali do vrenja, i mešajte dok se fil sasvim ne skuva. Vodite računa da stvarno budete tih 20-tak minuta uz ringlu, jer fil ne sme da zagori niti da se stvaraju grudvice. Ovo je dosadno, ali neophodno 🙂 Skuvan krem ostavite da se ohladi pa u njega dodajte izradjen margarin ili puter i ekstrakt ruma, pa mikserom sve dobro izmešajte da se sve izjednači.

Preko pečenog patišpanja izlijte kremu i stavite sve u frižider da se stegne.

Glazura:

200 gr čokolade za kuvanje otopite u šerpici sa dve kašike masti. Toplu glazuru prelijte preko kolača i vratite u frižider da se stegne.  Prijatno 🙂

DSC07631 DSC07623 DSC07625