Za 4 puža filovana šunkaricom i sirom potrebno je:

400 gr mešavine tri brašna: pšenično integralno, pšenično belo tip 400 – meko, heljdino brašno

2 jaja (jedno za testo a drugo za premazivanje)

200 ml mlake vode

4 kašike kiselog mleka

svež kvasac 40 gr (jedan paketić)

1 kašikica šećera

2 kašikice soli

Za posip: parmezan, ljuta tucana paprika

Za filovanje: rendani kačkavalj ili šunkarica

U posudi za mešenje testa pomešajte brašno i so. U mlaku vodu sa kašikisom šećera spustite kvasac i sačekajte da nadodje, pa ga izručite u posudu sa brašnom, dodajte jaje, kiselo mleko i zamesite testo. Ostavite na sobnoj temperaturi pola sata da počne da raste, premesite i izručite na radnu površinu.

Podelite testo na 4 dela, svaki deo oklagijom rastanjite u dugačku traku širine 10 cm, pa redjajte po njoj fil: sir ili šunkaricu. Smotajte i dobijenu “kobasicu” umotajte u oblik puža. Ne treba da je jako stegnut ili stisnut puž, jer testo će u toku pečenja da raste pa neka ima prostora izmedju krugova.

puž

Poslažite formirane pužiće na tepsiju, premažite jajetom i pospite ljutom tucanom paprikom, susamom ili parmezanom – kako volite. Peku se na 200 stepeni 20-30 minuta. Prijatno!

puž sa parmezanom puž sa šunkom