Potrebni sastojci za pogaču sa slike:

600 gr brašna

200 ml neutralne pavlake za kuvanje

50 ml ulja

3 jaja (dva za testo + jedno za premazivanje)

2 kašikice soli

1 kašikica šećera

1 svež kvasac (40 gr)

semenke lana za posipanje i mešavina začina

 

Priprema:

Zagrejte neutralnu pavlaku da bude mlaka, uspite u nju kašikicu šećera i izmrvljen kvasac. Kada kvasac naraste, izručite u posudu sa brašnom, jajima, uljem i dodajte soli.

Mesite testo dok ne postane jednako i glatko, a zatim pustite pola sata da odmara i raste na sobnoj temperaturi. Zatim ga premesite, izručite na radnu površinu i podelite na 8 jednakih delova.

Od svakog komada testa oblikujte lopicu.

4 loptice rastanjite oklagijom u traku dužine oko 50 cm, svaku traku urolajte (pogledaj sliku) pa presecite na pola, a ostale 4 loptice ostavite sa strane da rastu…

Tako dobijate 8 cvetova i 4 jufkice od kojih slaganjem formirate pogaču.

Pogača se peče u dubljoj posudi ili tepsiji. Premažite je margarinom i pospite brašnom, pa tek onda slažite cvetove i jufkice pravilnim rasporedom. Premažite ulupanim jajetom i pospite semenkama lana. Možete posuti hlebnim mrvicama ili mlevenom paprikom radi boje.

Peče se sat vremena na 180-200 stepeni !

pogača 3 pogača pogača 2