Za raženo pecivo vam je potrebno:

800 gr raženog brašna

200 gr pšeničnog brašna

2 sveža kvasca (ukupno 80 gr)

400 ml mleka

2 kašikice šećera

2 kašikice soli

3 jaja (od kojih je jedno za premazivanje a dva za testo)

100 gr margarina ili putera

susam za posipanje

Priprema peciva:

Izmešajte dve vrste brašna i so. U to dodajte 2 jaja i kvasac koji je nadošao u mleku i šećeru. Umesite testo. Primetićete da se lakše mesi rukom nego varjačom. Rastanjite ga na radnoj podlozi, narendajte preko njega margarin i umotajte kao štrudlu. Ostavite da tako odstoji nekih 15-20 minuta. Neće rasti kao testo od pšeničnog brašna, neka vas to ne uplaši. Zatim štrudlu ponovo rastanjite na debljinu od 0.5 cm i modlom vadite pogačice, ili secite pločice, štapiće, šta volite.

Poslažite pecivo u tepsiju, premažite ulupanim jajetom, pospite susamom i malo posolite preko svega, Pecite u rerni ugrejanoj na 200 stepeni 15-20 minuta.

pecivo od ražanog brašna pecivo od raženog brašna