Za 4 lepinjice, veličine manjeg tanjira, potrebno je:

800 gr  mešanog brašna: ječmeno, ražano, ovseno i heljdino

1 kesica praška za pecivo

1/2 kašikice sode bikarbone

1 kašikica soli

2 kašikice semena lana

1 kašikica kima

2 jaja

200 ml kiselog mleka ili kefira

voda – dodaje se postepeno dok se ne dobije potrebna gustina testa.

Od navedenih sastojaka umesite testo za lepinjice. Testo treba da je polu-tvrdo, da se ne može varjačom mesiti nego rukama oblikovati. Nauljite ruke pa testo podelite na 4 dela, od svakog rastanjite lepinjicu i stavite na tepsiju na kojoj ćete ih peći. 4 lepinjice taman stanu u tepsiju veličine rerne. Svaku lepinju išarajte nožem po želji, a mi vam predlažemo da je unakrsno zasečete i većom čašom ostavite kružni otisak u sredini, kako bi se kad je pečena mogla lomiti na pravilne komade. Peku se u rerni ugrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.

lepinjice od 4 brašna