Za 8-10 komada štap-kifli veličine tepsije za rernu potrebno vam je:

500 gr brašna – pomešano pšenično integralno i pšenično meko tip 400 pola – pola

200 ml mleka

50 ml ulja

1/2 paketića svežeg kvasca (20 gr)

1 kašikica šećera

2 kašikice soli

U mlako mleko spustite kvasac i šećer i ostavite da kvasac nadodje. U mešavinu brašna sipajte so, promešajte pa dodajte nadošao kvasac, ulje i mleko. Umesite testo i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi pola sata. Premesite zatim testo. Radnu površinu bogato pospite integralnim pšeničnim brašnom pa na njoj od testa valjajte dugačke i tanke štap-kifle. Poslažite ih u tepsiju i ostavite da odstoje još pola sata.

Rernu ugrejte na 220 stepeni i stavite kifle da se peku. Pred kraj pečenja kifle (dok su još u tepsiji) prelijte mešavinom soli, ulja, brašna i malo vode, da bi dobile onaj poznati beli slani trag. Tu tečnost za preliv umutite tako da bude gusta kao pasta ali da može da curi sa kašike.

Vratite tepsiju u rernu na još par minuta da se preliv ispeče. Gotove kifle mogu odmah da se jedu! Prijatno!

štap kifle integralne štap kifle