Za dve pune tepsije veličine rerne potrošeno je:
5 kašika ječmenog brašna
5 kašika raženog brašna + 2 kašike koje pospete po stolu da bi testo rastanjili
1 kašikica soli
1/2 kašikice sode bikarbone
1/2 kašikice praška za pecivo
2 kašike semena lana
2 kašike susama (prethodno proprženog malo na suvom tiganju)
2 jaja
100 ml kisele vode
200 ml mlake obične vode
Od navedenih sastojaka umesite testo. Testo treba da bude polutvrdo i teško, da se jedva meša kašikom. Ostavite ga da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi, biće nakon toga još tvrdje, jer brašno upije tečnost i nabubri.
Zatim ga rastanjite na stolu, obilno posipajte raženim brašnom ako se testo lepi za podlogu: pločice i treba da budu tvrde i kao keks kad se ispeku. Secite ih nožem ili modlom vadite željeni oblik, nama je najlepše u obliku cveta.
Peku se na 200 stepeni 15-tak minuta, čim se “prosuše” i stvrdnu – gotove su, ne treba da jako porumene.
Gotove možete mazati nekim namazom i servirati kao meze, izdrobiti u čaši kiselog mleka ili grickati kao keks!