Prepoznatljivo jake i debele korice, iznutra pun, sit i nabijen, ovaj hleb čak i ukusom podseća na neka teška vremena kada se cenila kora hleba!
500 gr pšeničnog integralnog VEGA brašna
200 gr ražanog VEGA brašna
1 svež kvasac (40 gr)
400 ml tople vode
kašikica šećera
2 kašikice soli
Pustite kvasac u vodi i šećeru da nadodje, pa zajedno sa brašnom i soli umesite testo. Ostavite testo da odstoji na sobnoj temperaturi sat vremena, pa ga premesite. Ponovite postupak još jednom. Nakon dva dizanja i dva ponovna mešenja testa, izručite testo na radnu površinu, dobro ga pospite ražanim brašnom sa svih strana i staviote u tepsiju u kojoj ćete ga peći. Nožem zasecite šare. Ako želite da bude okrugao i malo pljosnat kao naš na slici, onda ga tako i oblikujte . Rernu ugrejte na 180 stepeni i pecite hleb jedan sat. Kad je pečen, istresite višak brašna sa njega i ostavite ga umotanog u suvu krpu da se sasvim ohladi, a zatim secite ili kidajte komade i uživajte!