Slatka mala štrudla, dovoljna da se zasladi porodica, a taman da se pojede istoga dana 🙂

Potrebni sastojci za testo:

300 gr brašna – meko, tip 400

2 kašike šećera

2 kašike svinjske masti

1/2 svežeg kvasca (20 gr)

2 jaja

prstohvat soli

150 ml mleka

Umesite testo od navedenih sastojaka: Prvo u mleku i šećeru otopite kvasac i sačekajte da nadodje. Pomešajte sve sa jajima i mašću pa izručite u posudu sa brašnom i zamesite testo. Dobo ga izradite da bude gipko i čvrsto, da se odvaja od posude.

Ostavite testo na sobnoj temperaturi pola sata da naraste. Premesite.

Na stolu rastanjite oklagijom testo što tanje. Neka bude pravougaonog oblika, tako da kraća strana odgovara širini kalupa ili tepsije.

Nadev:

3 kašike mlevenog rogača

3 kašike prah šećera

3 kašike pekmeza od šipaka

Nadev možete pomešati i njime mazati razvučeno testo, a možete i prvo posuti rogač i šećer po testu a zatim nakapati pekmez. Fil se sipa do 2/3 dužine testa, radi kasnijeg motanja, da kraj ostane bez fila kako u toku pečenja ne bi curio.

Zarolajte štrudlu, premažite je žumancetom – ako volite da kasnije bude meka i tamna kora, ili mlekom. Ostavite je da odstoji tako u tepsiji još pola sata a zatim je stavite u rernu ugrejanu na 220 stepeni da se peče. Nakon 5 minuta smanjite temperaturu u rerni na 180 i pecite je narednih 35-40 minuta.

Gotovu štrudlu ostavite da se prohladi a zatim pospite prah šećerom, isecite parčad i servirajte na tanjiru za posluženje! Prijatno!

strudla sa rogačem strudla sa rogacem