Da li ste znali da od naših pšeničnih i ovsenih mekinja možete napraviti izvrstan beskvasni hleb? Zdrav, težak i pun ukusa, odličan za svakodnevnu ishranu svih koji imaju problema sa varenjem!
120 gr ovsenih VEGA mekinja
120 gr pšeničnih VEGA mekinja
2 jaja
1/2 kašikice praška za pecivo
1/2 kašikice sode bikarbone
1 kašikica soli
sušeni peršunov list, susam
topla voda – dodaje se na kraju, oko 300 ml
Pomešajte sve suve sastojke (osim susama) u posudi za mešenje testa, dodajte jaja i na kraju toplu vodu. Vodu dodavajte lagano u tankom mlazu uz neprekidno mešanje. Testo treba da bude gusto, ali ne tvrdo!
Ostavite sve da odstoji tako 10-15 minuta da mekinje upiju vlagu i nabubre. Zatim sve izlijte u dugački pravougaoni kalup obložen pek-papirom (8 x 40 cm) i pospite susamom i sa još malo psuvog peršunovog lista ili origana. Stavite u rernu ugrejanu na 200 stepeni da se hleb ispeče. Potrebno mu je oko 30 minuta da se uhvati jaka korica a da unutrašnjost bude pečena.
Hleb nakon pečenja izvadite iz rerne, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. Prijatno!