Mnogi kombinuju više vrsta bezglutenskog brašna kako bi napravili hleb, a mi vam danas nudimo recept za odličan bezglutenski hleb od čisto pirinčanog brašna! Odličan je!

500 gr pirinčanog VEGA brašna

1 kašikica šećera

2 kašikice soli

1 svež kvasac (40 gr)

topla voda, oko 300 ml

1 kašika origana

1/2 kašikice mlevenog kima

U 100 ml vode i malo šećera ostavite kvasac da nadodje, pa ga zatim izručite u posudu sa brašnom i soli. Mešajte varjačom i dodajte lagano i ostatak vode dok ne dobijete gustu pastu. Dodajte origano i mleveni kim, pa opet izmešajte.

Pirinčano brašno je kad se umesi poput vlažnog peska, ne sadrži gluten pa se ne lepi za rub posude i činiće vam se u prvom momentu nemoguće za umesiti hleb.

Umešeno testo izručite u duboki kalup obložen pek-papirom.

Ostavite ga 15-tak minuta na sobnoj temperaturi, a zatim , kad već počne lepo da raste, pospite odgore sa još malo origana i stavite u rernu ugrejanu na 200 stepeni, pa ispecite hleb.

Trebaće mu oko 30 minuta da se ispeče, u zavisnosti od oblika kalupa i debljine testa.

Hleb od pirinčanog brašna najlakše se seče kad je ohladjen, pomalo se mrvi ali zadržava svoj oblik i ukusom se ne razlikuje bitno od klasičnog belog hleba, a izuzetno je nežne bele boje!

DSC06877 DSC06874