Kad niste raspoloženi da motate kiflice i ugadjate svima raznim filovima kojima bi ih punili, predlažem da napravite klasične kukuruzne štap-kifle, pa nek svako maže na njih šta voli! Prave se najjednostavnije što može da se pravi neko pecivo od kiselog testa i ako imate dobar svež kvasac, nema šanse da omanete!
(mera za jednu tepsiju veličine rerne):

300 gr brašna

100 gr kukuruznog griza (palente)

1/2 svežeg kvasca (20 gr)

100 ml mleka

2 jaja

50 ml vode

1 kašikica šećera

soli po ukusu

U mlako mleko i šećer spustite kvasac i sačekajte da zapeni. Kad kvasac počne da “radi”, pomešajte ga sa brašnom, vodom, polovinom kukuruznog griza, jajima i dodajte soli po ukusu.
Umesite polutvrdo gipko testo, mesite dok se ne počne lepo odvajati od posude. Ostavite na sobnoj temperaturi da raste i udvostruči veličinu. Zatim ga premesite i istresite na podlogu na koju ste posuli malo brašna.
Testo rukama oblikujte da ima približan oblik kvadrata, ostavite da bude debelo 1-2 cm i onda oštrim nožem isecite trake širine 3-4 cm.
Izmedju tako isečenih traka pospite onu drugu polovinu kukuruznog griza, da se zalepi na ivice traka koje su ostale lepljive nakon sečenja nožem.
Svaku traku uvrnite oko sebe desetak puta da se dobiju nabori, razvucite ih do dužine tepsije i redjajte jednu do druge u tepsiju.
Pecite na 200 stepeni 20-tak minuta, dok ne porumene! Izvrsne su dok su tople, prosto se tope u ustima, a ako ih prekrijete najlonom, mogu ostati meke i narednog dana!

stap kifle od kukuruznog brašna