Od kukuruznog belog i žutog brašna ne morate uvek praviti proju, koja je uistinu odlična, ali ponekad malo promenite barem oblik u kojem je pečete i već je utisak drugačiji. Ove kukuruzne pogačice su prebogate kajmakom i mladim neslanim sirom i to ih čini mekanim i sutradan!
Za 12-14 pogačica veličine dlana potrebno vam je:
3 kašike belog VEGA kukuruznog brašna
3 kašike žutog kukuruznog brašna
1 kašika kukuruznog griza (palenta)
1/2 kašikice sode bikarbone
1/2 kašikice praška za pecivo
1 kašikica soli
200 gr mladog neslanog sira
200 gr kajmaka
2 jaja
jogurt – ako zatreba, u zavisnosti od mekoće kajmaka koji korsistite.
Sve sastojke sjedinite i izmešajte dobro dok ne dobijete ujednačenu gustu masu. Ako je kajmak nešto stariji i sadrži manje vode, dodajte jogurt u testo da bi ga mogli zamesiti.
Ostavite umešano testo da odstoji pola sata da brašno upije tečnost i nabubri.
Nakon pola sata trebalo bi da bude taman toliko gusto da možete mokrim rukama da vadite kuglice i oblikujete pogačice.
Odgore ih možete posuti semenkama susama i zaseći nožem da dobiju reljefast izgled.
Peku se u tepsiji obloženoj pek-papirom, rerna zagrejana na 200 stepeni 15-20 minuta.
Prijatno!