Potrebni sastojci:

500 gr mekog brašna

50 gr semenki lana

40 gr svežeg kvasca (1 paketić)

1 kašikica šećera

2 kašikice soli

300 ml mleka

1 jaje

U mlako mleko u kojem smo rastopili kašikicu šećera spustite izmrvljen svež kvasac i ostavite ga na sobnoj temperaturi desetak minuta da počne da raste i peni.

U posudi u kojoj ćete mesiti testo pomešajte brašno, semenke lana i so, pa uspite u to nadošao kvasac i jaje. Varjačom umesite testo.

Biće jako mekano i žitko! Učiniće vam se da je premekano i da ne drži oblik! Naravno, i treba da je mekano, samo ga dobro izmesite i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi da raste…

Brzo će da udvostruči veličinu, i tada izručite tako mekano testo u posudu u kojoj ćete peći hleb. Pospite bogato odgore brašnom i zasecite nožem ukoso šare.

Važno je da tepsja bude nauljena i posuta brašnom, da se ne lepi hleb kad krene u rerni da raste, ili je jednostavno obložite pek-papirom.

Rerna treba da je ugrejana na najjaču temperaturu koju vam štednjak dozvoljava, pa u momentu kad ubacite hleb u nju da se peče, odmah smanjite na 200 stepeni.

Ostavite da se peče desetak minuta, onda smanjite na 170 i pecite pola sata. Iglom ili nožem uvek možete proveriti da li je hleb u celosti pečen.

Ako je manji kalup a hleb treba da bude deblji, trebaće mu možda malo više vremena.

Nakon toga, kad je hleb pečen, izvadite ga iz rerne, stresite višak brašna i prekrijte suvom krpom da korica bude mekša.

DSC06756

DSC06748