Recept i fotografije za pogaču od ludog testa , ovoga puta pravljenog od integralnog pšeničnog brašna, poslala nam je Snežana Knežević koja vodi stranicu i blog “Sneško domaćica”

Sastojci :

• 500 g brašno T-500

• 300 g integralno pšenično brašno

• 1 kocka kvasca (40 gr)

• 1 kašičica šećera

• 1 kašičica morske soli

• 2 dl tople vode

• 1 dl hladno cedjeno suncekrotovo ulje

• 1,5 dl kefira

Priprema:

U dublju posudu sipajte oba brašna i u sredinu brašna izmrvite kvasac. Dodajte toplu vodu i šećer i malo promešajte i ostavite da se kvasac otopi.

Promešati kašikom i dodati morsku so, ulje i kefir i mikserom, (nastavci za testo) umutite testo.

Ako se testo lepi dodajte još malo brašna a ako je suvo još malo tople vode.

Testo treba da se muti dok se ne dobije kompaktna lopta od testa koja se odvaja od posude.

Zatim testo preliti sa malo ulja i odmah ga prebacite u najlon kesu.

Izbacite vazduh iz kese i odložite na hladno mesto ili u frižider.

Kada testo nadodje izvaditi ga iz kese direktno u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Pesnicom testo pritisnite da se napravi velika lepinja.

Pospite laneno seme ili semenke po želji.

Ostavite da se odmara dok se rerna zagreje na 250 C stepeni.

Staviti pogaču da se peče negde oko pola sata s tim što posle nekih 15 minuta smanjite temperaturu na 200 C stepeni i peći pogaču još nekih 15 minuta da porumeni.

Izvaditi pogaču iz rerne, poprskati sa malo hladne vode i pokriti najlonom i kuhinjskom krpom.

Kada se prohladi skloniti najlon i zamotati pogaču u kuhinjsku krpu.

Pogaču izlomiti na komade i poslužiti.

Prijatno!

Bonus savet:  U mom slučaju je ludo testo stajalo nekih 12 sati na hladnom, odnosno, zamesila sam uveče a pekla sutradan pre podne. Testo se ravna pesnicom ruke i ujedno se dobijaju udubljenja u testu. Odozgo sam posula lan a vi možete i neke druge semenke ili ništa. Ovo je mala količina testa pa sam ga odmah svo upotrebila, inače od ovog testa odvojite koliko vam treba a ostatak opet ostavite u kesi na hladnom i koristite po potrebi. Prednost ovakvog testa je to što možete da ga zamesite kad imate vremena a koristite ga kada vam zatreba. Ja koristim u toku pečenja i ventilator, tako sam navikla, i u rernu još dodatno dodam šerpicu sa vodom da bi bilo više pare u toku pečenja, koja testu pomaže da se lepo ispeče.

ludo testo pogača