Danijela Malešev iz Novog Sada poslala nam je recept i fotografije ražanog hrono hleba kako ga ona priprema:

8 dcl ražanog brasna,

2 dcl heljdinog brasna,

so,

6 kasika maslinovog ulja,

2 kasike psylliuma,

5 kasika mlevenog lana i

oko 8 dcl vode.

Od navedenih sastojaka umesiti testo da se dobije kompaktna masa, prekriti samolepljivom najlon-folijom i ostaviti da odmara testo na sobnoj temperaturi 5 sati (moze i vise ili manje, može i skoro celo popodne i noć ).

Kada je testo odlezalo, dodati :

sok od pola limuna,

1 kasicicu sode bikarbone i mesiti rukama na radnoj površini da se soda i sok od lumuna podjednako rasporedi u testu.

Zatim dobijeno testo stavite na brašnom posutu plocu i umotajte bogato u brašno, oblikujte veknu.

Zasecite je  pre pecenja da dobije ove karakteristične šare.

Peče se na 175 stepeni ceo  1 sat (ukoliko je rerna sa ventilatorom , a bez ventilatora mora se malo pojacati temperatura rerne ).

Prijatno!

razani hleb