Njoki (količina njoka za 4 osobe):

4 veća krompira, očišćena, iseckana na kockice pa skuvana, propasirana sa dve kašike margarina. Dodato malo soli.

1 celo jaje

300-400 gr brašna, količinu morate odrediti sami postepenim dodavanjem u pasiran pire i jaje, pa sve dok mešenjem ne dobijete glatko gipko testo.

Kažu da je idealna tvrdoća testa jednaka tvrdoći mišića na dnu palca, pa procenite sami.

Od navedenog testa razvučete oklagijom ploču i isečete njoke debljine oko 1 cm i isto tolike veličine.

Kuvamo ih u blago posoljenoj vodi svega par minuta. Čim isplivaju na površinu gotovi su! Prelijte ih hladnom vodom kad ih ocedite i raširite po nekoj plitkoj posudi da se malo prohlade.

Da bi ih ukuvali sa kari začinom i pršutom potrebno vam je još:

200 gr sitno iseckane pršute, može i mesnata slaninica, dimljeno pileće belo meso i sl.

1 kašikica kari začina, biber, so

100 ml kisele pavlake

2 struka mladog luka

Na malo ulja propržite sitno iseckan mladi luk sa perima (ko voli može dodati i belog luka, što da ne!), na to uspite pripremljenu pršutu i začine, pa kad se malo sve zajedno proprži uspite u to obarene njoke i kiselu pavlaku. Mešajte da se sve sjedini i da se pavlaka i začini ravnomerno rasporede.

Služite uz svežu salatu! Prijatno 🙂

DSC08259 DSC08255 DSC08257