Testo

400 g pšeničnog brašna  tip 500
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika maka – nemlevenog!
100 g posni margarin
100 g šećera
2 kašike voćne rakije
5-6 kašika vode

Fil

150 g pekmeza od šljiva
2 kašičice cimeta

Dekoracija

Šećer u prahu

Pomešajte u činiji margarin, brašno, vodu, rakiju, šećer i mak. Umesite gipko polu-tvrdo testo i ostavite ga u frižideru naredna dva sata da se dobro rashladi. Zatim ga rastanjite na debljinu od 2 mm, vadite kalupom okrugle krugove, filujte mešavinom pekmeza i cimeta, preklopite i spojite krajeve viljuškom (ako nemate modlu za ovakve kolačiće). Poredjajte ih u tepsiji na pek papir i pecite u rerni ugrejanoj na 200 stepeni narednih 15-20 minuta. Dovoljno je da blago promene boju. Pečene, još dok su topli, umotajte bogato u prah šećer.

Kolačići su prhki i izuzetno ukusni, stajanjem u najlonskoj vrećici dodatno omekšaju. Prijatno!

kolacici sa pekmezom